web analytics

Vier (David)sterren!

Je Anne

Maandag 1 november 2010 ging in het theater in Hoorn de musical JeAnne in première. Een integer stuk, vol emotie wat een deel van onze geschiedenis vertelt.

Door Esther Derksen
03-11-2010

Het is vrijdag 12 juni 1942. Anne Frank is jarig en krijgt voor haar verjaardag een dagboek. Dit dagboek noemt zij later Kitty. In haar dagboek beschrijft zij haar dagen in het Achterhuis en haar gevoelens daar. Het Achterhuis is een kleine ruimte achter een boekenkast in het voormalige kantoor van haar vader. In deze ruimte wonen tijdens de Tweede Wereld Oorlog acht mensen waaronder Anne Frank. Anne Frank is een doodgewoon meisje wat opeens geen vrijheid meer kent. Wat ze nog wel kan is schrijven, dat doet ze veel in haar dagboek. Begin maart 1945 overlijdt Anne in een strafkamp, vlak voordat de oorlog ten einde zou zijn. Haar vader Otto Frank is de enigen van de acht die de oorlog wel overleeft. Hij besluit het dagboek van Anne te publiceren. Hiermee komt toch nog Anne’s grootste droom uit:’’ Een beroemd schrijfster worden.’’

Je Anne is gebaseerd op dit dagboek. De stukken die Anne tijdens de voorstelling zingt, komen letterlijk uit het dagboek. Er is gekozen voor een minimalistisch decor wat goed bij deze voorstelling past. De acteurs zijn niet allemaal even bekend van naam, maar zeer zeker wel goed gecast. Het verhaal zit vol emotie. Emoties die soms ook hard bij de acteurs aankomen. Het is dan ook niet onverstandig om zakdoekjes mee te nemen omdat menig één een traantje weg pinkt.
Een van de mooiste scenes in het verhaal is de viering va Chanoeka. Een Joods feest. In deze scene worden er één voor één kaarsjes aangestoken, waarbij prachtig gezongen wordt.

Abke Bruins speelt Anne Frank, een rol die ze heel goed weet neer te zetten. Ze is speels, zoals een 13/14 jarige is, maar ook ingetogen en volwassen. Haar stem is loepzuiver en breekbaar. Breekbaar zoals past in deze voorstelling omdat ze in continue angst leeft. Bruins is perfect gecast, je durft bijna te zeggen dat zij Anne is, ware het niet dat dat in dit geval erg ongepast is.

Sanne Bosman speelt de rol van Margot, de oudere zus van Anne. Veel tekst heeft Bosman niet, zeker aan het begin niet. Wel staat zij de gehele voorstelling op het podium, net als de andere acteurs. Op het podium zien we haar bezig met haar leven in het achterhuis. Zonder tekst weet Bosman met haar acteerwerk te imponeren, het is duidelijk dat Margot een veel rustiger meisje was en alles over haar heen liet komen. Haar solo is sterk, vol emotie die voelbaar is in de hele zaal.

Levi van Kempen, bij het grote publiek bekend van ONM, is Peter van Daan. Lang is hij stil, maar als hij dan uiteindelijk gaat zingen rest er niets meer te zeggen dan: ‘WOW!” Ook acteert Van Kempen geloofwaardig. Zijn frustraties van het niets kunnen en mogen in het Achterhuis zijn zo ontzettend voelbaar in de zaal. Zijn duet met Bruins is de tranentrekker van de show, een pracht nummer, wat goed wordt gebracht.

Niet alleen deze drie jonge talenten weten zich goed in te leven in hun rol, ook de vijf andere personages worden neergezet zoals Anne ze beschreef aan Kitty, haar dagboek. Stuk voor stuk acteren zij allen waanzinnig goed en geen noot wordt er vals gezongen.

Je Anne is een voorstelling vol emotie, niets is gedramatiseerd of afgezwakt. Puur dat wat er gebeurde tijdens de Tweede Wereld Oorlog en wat Anne beschreef in haar dagboek wordt verteld. Na de voorstelling besef je pas hoe goed je het hebt en ook hoe onbegrijpelijk het is dat er nog steeds oorlogen zijn.

Je Anne is een voorstelling die je MOET gaan zien. Tot en met 27 februari speelt deze voorstelling door heel Nederland. Op www.hitmusical.nl tref je de exacte speellijst aan.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>