web analytics

Wolff | Afstuderen doe je zo!

Jeske

Iedere student van de Fonty’s opleiding voor muziektheater sluit zijn of haar opleiding af met een eigen voorstelling. Jeske van de Staak sloot af met een voor haar gemaakte voorstelling Wolff. Een eigen verhaal over Eva Braun en Adolf Hitler (Wolff), gebracht op een intieme manier.

Jeske is in haar solovoorstelling goed. Met open mond kijk je naar een springerig meisje van 17. Het meisje werkt in een fotozaak en daar ontmoet ze de man waarvan ze droomt, Wolff. De kalverliefde die het jonge meisje voelt weet Jeske beeldend te vertellen. De monologen zijn sterk en geloofwaardig. De andere personages, zoals haar vader en Wolff, komen ook echt tot leven.

Jeske zet een kwetsbare Eva Braun neer die zichzelf langzaam ontpopt tot Diva. In de zangsetting zie je deze Diva ontwikkelen. Jeske’s stem is helder en eigen van geluid. Ze weet je met haar stem mee te nemen in het verlangen van Eva. De woorden verdwijnen naar de achtergrond, het verhaal daarentegen wordt alleen maar krachtiger.

Jeske vertelt verhalend. Ze weet precies waar ze de klemtoon moet leggen, even kort moet onderbreken of juist door moet vertellen. Haar gezicht is sprekend en open. Je blijft gebiologeerd naar haar kijken. Dat ze zich op het podium verkleedt valt nauwelijks op. Dat ze dat durft en doet bewijst dat ze ook nog beschikt over een dosis lef.

De belichting, het minimale decor en de begeleiding van slechts drie muzikanten zorgen voor een intieme sfeer. Jeske heeft alles tot in de puntjes voorbereid en uitgevoerd. Het nummer ‘Der Weg’ bij de meeste bekend als ‘De weg’ van Guus Meeuwis is van origine van Herbert Gronemeijer. In het Duits past dit nummer perfect in deze voorstelling als afsluitend nummer. Dat Jeske dit nummer dan zo weet te brengen dat je wilt dat de voorstelling blijft doorgaan, toont het talent van haar.

De voorstelling eindigt na een ruim uur. Voor je gevoel ben je nog maar net binnen. Jeske neemt je mee op reis tijdens haar voorstelling. Het is even wennen dat je ”terug” bent in het theater. Dan barst er een welverdiend applaus los. Vier jaar studeren zit er voor Jeske op. De weg naar een grootse carrière ligt voor haar open.

One Response to Wolff | Afstuderen doe je zo!

  1. [...] en als de Nederlandse producenten niet uit kijken, vertrekt ook zij naar het buitenland. Lees hier onze [...]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>